Τρίτη 18 Μαρτίου 2008

ΜΑΡΙ ΖΟΖΕΦ ΣΑΛΙΕ (Marie Joseph Chalier, 1747 - 1793)

Μαρί Ζοζέφ Σαλιέ (Marie Joseph Chalier, 1747 - 1793)

Ιακωβίνος Γάλλος επαναστάτης, μάρτυρας στα χέρια των αντεπαναστατών της Λυών. Προοριζόμενος από την οικογένειά του να γίνει μοναχός, εγκατέλειψε σύντομα τον χριστιανικό βίο και επί πολλά χρόνια ασχολήθηκε με εμπόριο σε διάφορα λιμάνια της Μεσογείου. Συμμετείχε στην εξέγερση της 14ης Ιουλίου 1789 στο Παρίσι και στην κατεδάφιση της Βαστίλης, της οποίας κουβάλησε πεζός έναν ογκόλιθο μέχρι την πατρίδα του Λυών, όπου τον έστησε ως βωμό της Ελευθερίας.

Όντας καλός ρήτορας, δραστηριοποιήθηκε έντονα στην εκεί πολιτική σκηνή, ηγήθηκε της τοπικής Λέσχης των Ιακωβίνων και θήτευσε δήμαρχος επί αρκετούς μήνες, με αποτέλεσμα να γίνει ο πρώτος στόχος των αντεπαναστατών μοναρχικών και χριστιανών, όταν στασίασαν ένοπλα και κατέλαβαν την πόλη στα τέλη του Μαϊου 1793. Συνελήφθη με το ξέσπασμα της ανταρσίας, φυλακίστηκε και καρατομήθηκε δημόσια στα μέσα του Ιουλίου με απάνθρωπο και φρικτό τρόπο (σε γκιλοτίνα με στομωμένη λεπίδα, η οποία χρειάστηκε να πέσει πολλές φορές επάνω στον τράχηλό του προτού κοπεί εντελώς το κεφάλι του).

Τιμήθηκε από τους Ιακωβίνους ως μάρτυρας της Ελευθερίας και όταν τελικά κατελήφθη τον μήνα Οκτώβριο η Λυών, οι στάχτες του μεταφέρθηκαν σε τιμητική πομπή και τού στήθηκε προτομή στην κεντρική πλατεία. Υπήρξε προσωπικός φίλος του Μαξιμιλιανού Ροβεσπιέρου και στην μνήμη του έδρασε στην Λυών επί πολλούς μήνες η οργάνωση «Φίλοι του Σαλιέ», την οποία προσπαθώντας να προστατέψει τον Μάρτιο 1794 ο Ροβεσπιέρος, προκάλεσε την θανάσιμη έχθρα του εκεί εντεταλμένου αντιπρόσωπου τής Συμβατικής Ζoζέφ Φουσέ.

......................................Βιβλιογραφία..............................

Τσβάϊχ Στέφαν, «Ιωσήφ Φουσέ», Αθήνα, 1958
Ρασσιάς Βλάσης, «Λαιμητόμος Αρετή», Αθήνα, 2007

Πηγή: Ελεύθερη Εγκυκλοπαίδεια «Γνώσις» http://www.gnwsis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: